Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия

Ние сме една от най-големите преводачески служби в света. Работим в Брюксел и Люксембург, но във всяка държава от ЕС има малка местна служба.

Превеждаме писмени текстове за Комисията на и от 24-те официални езика на ЕС —законодателството на ЕС и други официални документи, изготвени или получени от нея, помагаме при комуникацията с обществеността, поддържаме съдържанието на многоезичните уебсайтове на Комисията и осигуряваме правилна терминология на всички официални езици чрез базата данни IATE. Още информация тук.

  • Платени преводачески стажове

Ако искате да придобиете опит като писмен преводач в Комисията, можете да кандидатствате за нашите стажове, които се провеждат два пъти годишно. Подробности и формуляр за кандидатстване ще откриете тук.

Ако имате надарени с преводачески умения ученици, родени през 2003 г., можете да регистрирате училището си от 2.09 до 20.10.2020 г. Още информация тук.

  • За възможностите за работа в ГДПП можете да научите тук.

Виртуално събитие

Да разгърнем завесата: съвременната българска литература отвъд границите

Преводът сближава хората и различните култури. На Международния ден на преводача — 30 септември — ще ви предложим по-различен поглед върху превода, благодарение на който българските книги достигат до своите читатели зад граница.

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК, ще направи обзор на преведените български книги през последните години, ще очертае тенденциите в рецепцията на българската литература в чужбина и ще представи националните и международните институции и програми за подкрепа на преводите от български на чужд език и за популяризиране на българската литература зад граница.

Заповядайте при нас, ако искате да научите повече за международните награди, издателските партньорства и програмите, подкрепящи преводите, или ако просто искате да препоръчате на свой приятел в чужбина преведената творба на съвременен български автор. И разбира се, ще можете да зададете въпросите си лично на г-н Желев.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept