Португалски културен и езиков център „Камойш София“ започва дейността си през ноември 2013 г. Оттогава насам работи усилено по разпространението на португалския език в основни, средни и висши учебни заведения в цялата страна, като се радва на голям интерес от страна на ученици, студенти, родители и преподаватели. Португалският език става все по-достъпен чрез курсовете, които центърът предлага за възрастни и за деца. Библиотеката на центъра, в която читателите могат да намерят заглавия както на португалски, така и на български, разполага с проза, поезия и научна литература. „Камойш София“ предлага и курсове по български език за португалоговорящи.

Организирането на различни културни мероприятия също е сред основните приоритети на Института – ежегодно се провеждат фадо концерти, кинофестивал, изложби, уъркшопове, седмици на португалската култура в различни градове от страната. Участва като партньор в редица национални и международни филмови фестивали като CineLibri, Love is folly, Burgas International FilmFest, In the Palace, Срещи на младото европейско кино. Като част от Европейското сдружение на националните културни институти (EUNIC) участва в множество събития като Европейски ден на езиците, Нощ на литературата и Поезия в метрото.

Вратите на Португалски културен и езиков център „Камойш София“ са винаги широко отворени за всички почитатели на португалския език и на културите на всички португалоезични държави!

Виртуално събитие

Презентация, в която ще бъде представен превод на различни думи и словосъчетания от български на португалски език, разделени в три групи: ежедневни изрази, юридически термини и литературен превод. Целта на презентацията е да покаже как се назовават различните феномени в няколко португалоезични държави – Португалия, Бразилия, Ангола и Мозамбик. Ежедневните думи могат да са от полза на хора от всякакви възрастови групи, а юридическите термини и литературните преводи – на хора, които знаят португалски език, или на такива, които имат задълбочени знания по други езици.

Тазгодишното издание на събитието поставя и Португалския институт, и колеги от другите културни институти пред изпитание, с което никой досега не се е сблъсквал, но вярваме, че с общи усилия ще се справим със ситуацията!

Участвайте в срещата!

или

гледайте в YouTube