Мисията на Посолството на Финландия е да осъществява външнополитическите приоритети на Финландия, да защитава интересите на финландските граждани в България, да спомага за развитието и укрепването на двустранните отношения във всички области, да подкрепя културния обмен и сътрудничество между финландски и български творци, да съдейства за увеличаване на търговските и икономическите връзки между двете страни, да координира създаването на трайно партньорство в областта на образованието, иновациите и опазване на околната среда.

Виртуално събитие

„Финландия за любопитни“

Посолството на Финландия е подготвило разнообразна програма за всички, които обичат да участват в забавни игри, да изпитат знанията си за страната и дори да се състезават за най-бързо прочитане на скоропоговорка на фински.

За любопитните да научат повече за езика, Росица Цветанова ще води урок на тема „Първи стъпки във финския език“ – кратко представяне, запознаване с интересни факти за езика и любопитната му граматика, полезни думи, международни думи с особени версии на фински език и думи, които лесно могат да бъдат сбъркани и да ни поставят в смешна/неловка ситуация. Ще научим и защо се казва, че „финландците мълчат свободно на два езика“.

Росица Цветанова е завършила специалност „Скандинавистика“ в СУ с докторска степен в областта на литературите и културната история на Швеция и Финландия. Преводач е на художествена литература за деца и възрастни от фински и скандинавските езици и е хоноруван преподавател в СУ.

Участвайте в срещата!

или

гледайте в YouTube