Публикация: КИЦ на Република Северна Македония

Културно-информационният център на Република Северна Македония в София съществува вече 15 години. Открит е на 27 април 2005 година, след спогодбата от 2003 година, между македонското и българското правителство. От тогава КИЦ на РСМ осъществява своята мисия за приближаване на културата от Северна Македония до българската публика, в столицата София.

Културните събития, организирани от нашия КИЦ, са многобройни и разновидни. Министерството на културата на Северна Македония всяка година поддържа проекти, приети с конкурс, с които се формира програмата на КИЦ на РСМ в София. Реализират се проекти от областта на визуалното изкуство, музиката, литературата, филмовото и театралното изкуство, фолклора и т.н.

КИЦ на Република Северна Македония в София организира и многобройни събития извън столицата, почти във всички големи български градове. Създадена е продукция, реализирана от значителен брой художници, актьори, режисьори, музиканти, писатели от Северна Македония и България.

Виртуално събитие

ПЕЙ С МЕН

  1. Представяне на лектора – Гьорги Георгиев (на живо, лично) – актьор, музикант, преподавател.
  2. Показване на едно-две видео клипчета с македонска народна музика
  3. Запознаване с една известна македонска песен:
  • Текст (с превод)
  • Ритъм
  • Мелодия

4. Научаване на песента с помощта на лектора

ПОСЛОВИЦИ, БЛАГОСЛОВИ, КЛЕТВИ И ПЕСНИ

Запознаване с части от богатото македонско фолклорно наследство предавано устно и събирано и записвано през вековете. Четене, превеждане. Народна поезия.

или

гледайте в YouTube