Полските институти са учреждения, подчинени на Министерството на външните работи, чиято основна задача е да популяризират полската култура, история и национално наследство по света, както и да сътрудничат в сферата на културата, образованието, науката и социалния живот.

През 2019 г. Полският институт в София отбеляза 70 години дейност в България. Той е един от най-старите Полски институти в света. След Лондон, Будапеща и Букурещ София е четвъртият град, в който Полският институт работи без прекъсване вече 70 години.

Днес институтът е част от ЮНИК България – мрежа на посолства и културни институти на държавите от Европейския съюз, с които осъществява много съвместни проекти. Дейността на института не се ограничава само до столицата, той работи в цяла България.

Полският институт изпълнява функцията на център за разпространение на знания за Полша чрез информационно-образователна дейност и осигуряване на полско присъствие в културния живот. Подкрепя факултетите по полонистика и славистика, както и обмена на студенти.

Институтът разполага с библиотека с 15 хиляди тома, както и с аудио- и видеотека. Има читалня за вестници и списания, информационна служба, разполагаща с актуална информация за Полша и България.

Посетете ни на ул. „Веслец” № 12, работното време на Института с посетители е от понеделник до сряда от 9 до 17 ч., в четвъртък до 18 ч., а в петък – до 16.

Програмата с всички събития на Полския институт в София можете да следите на нашата интернет страница и в профила на Института във Facebook, Twitter, YouTube и Instagram.

Виртуално събитие

Малки и големи ще имат възможността да научат любимите си думи и фрази на полски език.

Изучаването им ще се проведе по забавен начин –  чрез игри, гатанки и викторини. Всеки желаещ ще може да мине кратък курс по полски език.

Освен това всеки ще има възможност да научи много интересни неща за Полша, за историята ѝ, културата и за туристическите ѝ дестинации.

Ще получите информация за университетски програми и езикови курсове, както и за предстоящи събития, организирани от Полския институт в София.

Участвайте в срещата!

или

гледайте в YouTube